Γραμμικός σταθεροποιητής 5V/3A

5v_3a_linear_regulator


Ένας κλασσικός σταθεροποιητής τύπου 7805 έχει μέγιστο ρεύμα 1Α. Με το κύκλωμα που παρουσιάζουμε εδώ, μπορούμε να επεκτείνουμε το μέγιστο ρεύμα ενός 7805, στα 3Α περίπου. Το τίμημα που απαιτείται για την επέκταση, είναι κάποια επιπλέον πολυπλοκότητα και τάση εισόδου πάνω από 10V αντί για τα 8.5V τάσης εισόδου που κανονικά απαιτείται για το 7805.

Το μέγιστο ρεύμα του 7805 αυξάνεται μέσω του τρανζίστορ Τ3 που «μπαίνει» στο κύκλωμα από την πτώση τάσης που δημιουργείται πάνω στην R2 όταν το ρεύμα του σταθεροποιητή 7805 είναι μεγαλύτερο από 15mA. Η πτώση τάσης πάνω στην R2, ουσιαστικά, πολώνει τη βάση του Τ3 και το καθιστά αγώγιμο.

5V/3A with 7805 circuit
Το κύκλωμα του σταθεροποιητή 5V/3A με το 7805

Το τρανζίστορ Τ2 χρησιμοποιείται ως προστασία βραχυκυκλώματος. Η λειτουργία της προστασίας βραχυκυκλώματος έχει ως εξής: Όταν το ρεύμα στο φορτίο αυξηθεί πάνω από τα 3Α, η πτώση τάσης πάνω στην R1 πολώνει τη βάση του Τ2 και το καθιστά αγώγιμο. Το Τ2 τότε βραχυκυκλώνει την R2 και επηρεάζει αρνητικά την πόλωση του Τ3, αναγκάζοντας το ρεύμα στο φορτίο, που ρέει μέσω του Τ3, να μειωθεί. Η πτώση τάσης πάνω στην R1 ενεργοποιεί επίσης το Τ1, με αποτέλεσμα να ανάβει το LED D1 όταν ενεργοποιείται η προστασία βραχυκυκλώματος.

How to assemble the 5V/3A linear regulator
Οδηγός συναρμολόγησης του σταθεροποιητή 5V/3A

Η αντίσταση R3 χρησιμοποιείται για να περιορίζει το ρεύμα στο σταθεροποιητή 7805 όταν ενεργοποιείται η προστασία βραχυκυκλώματος διότι αλλιώς, λόγω του βραχυκυκλώματος της R2 από το Τ2, θα έρεε το πλήρες ρεύμα στο σταθεροποιητή.

Τα Τ2 και Τ3 θα πρέπει να τοποθετηθούν πάνω σε ψύκτρα και μάλιστα θα πρέπει να μονωθούν ηλεκτρικά από αυτή. Η ψύκτρα είναι ένα ακόμη τίμημα που απαιτείται για την αύξηση του μέγιστου ρεύματος του 7805. Πάντως, το ίδιο το 7805 στο κύκλωμά μας, δεν χρειάζεται ψύκτρα, παρά μόνο τα Τ2 και Τ3.

Η τάση εισόδου που απαιτείται για 5V στην έξοδο είναι από 10V και πάνω. Η συνιστώμενη τάση εισόδου για καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερες θερμικές απώλειες είναι γύρω στα 12V.


Συνημμένα

Το τυπωμένο κύκλωμα του γραμμικού σταθεροποιητή 5V/3A

 

Λίστα με όλα τα σχόλια:
Δεν υπάρχουν σχόλια προς το παρόν.
Βαθμολογία:

Παρακαλούμε κάντε κάποια πρόταση για το προϊόν :

Όνομα χρήστη:
E-mail: