Ενισχυτής ήχου 18W

audio_amp_18w_board
4 5 2 Product


Πρόκειται για έναν ενισχυτή σε τάξη AB που βασίζεται στο ολοκληρωμένο TDA2009. Το κύκλωμα είναι σε συνδεσμολογία γέφυρας (bridge-type amplifier) σύμφωνα με την περιγραφή που υπάρχει στο φυλλάδιο πληροφοριών του ολοκληρωμένου από την ST microelectronics.

Ο ενισχυτής δουλεύει με τροφοδοσία από 12 έως 14V και η έξοδός του είναι γύρω στα 18W σε φορτίοn 2 ohm και περίπου 12W ή 8W στα 4 ohm ή 8 ohm, αντίστοιχα. Το TDA2009 διαθέτει εσωτερικά κυκλώματα προστασίας για υπερφόρτωση και υπερθέρμανση. Ακόμη, υπάρχει εσωτερική προστασία από βραχυκύκλωμα στο φορτίο που πιθανώς μπορεί να συμβεί από λάθος σύνδεση του ηχείου.  

18W Audio amplifier electronic circuit
Εικόνα 1. Το ηλεκτρονικό κύκλωμα του ενισχυτή 18W

Απαιτείται η χρήση ψύκτρας για το την απαγωγή θερμότητας από το TDA2009 προς το περιβάλλον. Η ψύκτρα μπορεί να βιδωθεί εύκολα πάνω στο ολοκληρωμένο κι απαιτείται η τοποθέτηση θερμο-αγώγιμης πάστας ανάμεσα στο ολοκληρωμένο και την ψύκτρα για καλύτερη απαγωγή θερμότητας.

Όλες οι αντιστάσεις στο κύκλωμα, εκτός από τις R1, R11 και R12, είναι τύπου 1/4W. Η R1 είναι ισχύος 2W και οι  R11 και R12 είναι αντιστάσεις ισχύος 1/2W.

How to assemble the 18W audio amplifier
Εικόνα 2. Η συναρμολόγηση του ενισχυτή 18W

Το κύκλωμα του ενισχυτή μπορεί εύκολα να συναρμολογηθεί στην πλακέτα που παρέχουμε παρακάτω. Η πλακέτα είναι πολύ μικρή. Οι διαστάσεις της είναι 51x56mm. Οι οδηγίες συναρμολόγησης παρέχονται στην εικόνα 2. Η κατανάλωση ρεύματος είναι γύρω στα 3Α, στα 14V.

Ο ενισχυτής είναι μονοφωνικός. Για να φτιάξετε μία στερεοφωνική έκδοση θα χρειαστείτε δύο πανομοιότυπα κυκλώματα, ένα για το δεξί (R) κι ένα για το αριστερό (L) κανάλι του ήχου.


Συνημμένα:

Το τυπωμένο κύκλωμα του ενισχυτή 18W

 

Λίστα με όλα τα σχόλια:
Δεν υπάρχουν σχόλια προς το παρόν.
Βαθμολογία:

Παρακαλούμε κάντε κάποια πρόταση για το προϊόν :

Όνομα χρήστη:
E-mail: