Κινούμενη Τελεία

Κινούμενη Τελεία
Κινούμενη ΤελείαΚινούμενη Τελεία με το 4017
4.66667 5 3 ProductΗ κινούμενη τελεία είναι ένα εξαιρετικά απλό κύκλωμα που ενδείκνυται ως σημείο εκκίνησης ενασχόλησης για αρχάριους.  

Το κύκλωμα βασίζεται στο δημοφιλή δεκαδικό μετρητή Johnson,  IC 4017. Ο δεκαδικός μετρητής Johnson, δέχεται παλμούς χρονισμού στην είσοδό του (ακροδέκτης 14) και απαριθμεί από το 0 έως το 9 στις εξόδους του (ακροδέκτες 1 έως 11). Η απαρίθμηση γίνεται με διαδοχική μεταγωγή των 10 εξόδων. Η μία έξοδος μετά την άλλη μετάγουν από λογικό μηδέν σε λογικό 1. Τη στιγμή που μία έξοδος μετάγει σε λογικό 1, η προηγούμενη μεταπίπτει αυτομάτως σε λογικό μηδέν. Κατά τον τρόπο αυτό, υπάρχει πάντοτε μία έξοδος που βρίσκεται σε λογική κατάσταση 1 και όλες οι υπόλοιπες σε 0.

Συνδέοντας 10 LED στις εξόδους του μετρητή, επιτυγχάνουμε τη δημιουργία του εφέ της κινούμενης τελείας, δεδομένου ότι ένα μόνο LED από τα 10 ανάβει την κάθε χρονική στιγμή.

Οι παλμοί απαρίθμησης παράγονται από το δημοφιλή χρονιστή 555.  Ένα μικρό ρυθμιστικό ποτενσιόμετρο πάνω στην πλακέτα (R2), παρέχει τη δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας απαρίθμησης - δηλαδή την ταχύτητα μετακίνησης της "τελείας". 

Όταν φτιάξαμε το κύκλωμα, είχαμε την ιδέα να το ενσωματώσουμε σε ένα παλιό ρολόι τοίχου. Δώσαμε νέα όψη στο ρολόι, που τώρα "ποζάρει" περήφανα στον τοίχο του εργαστηρίου μας. Μπορείτε να δείτε την ιδέα μας, στο σχετικό βίντεο που έχουμε αναρτήσει στο youtube.

Το κύκλωμα της κινούμενης τελείας σε ένα παλιό ρολόι τοίχου

Κάποιοι φίλοι, μας είπαν ότι έχουν σκεφτεί κι άλλες χρήσεις για το κύκλωμα, όπως για παράδειγμα: Φώτα σήμανσης για χρήση σε ποδήλατο, φώτα σήμανσης φρένων σε οχήματα, γεννήτρια τυχαίων αριθμών από 0 ως 9, διακόσμηση επιγραφών καταστημάτων κ.α.

Κατασκευή: Α.Γ

Παρακολουθήστε το σχετικό video μας στο youtube, εδώ. Είστε πάντοτε ευπρόσδεκτοι στο κανάλι μας CircuitLib, στο youtube και σας περιμένουμε να εγγραφείτε.Παρεχόμενα αρχεία

Ηλεκτρονικό σχηματικό της κινούμενης τελείας

Σχέδια κατασκευής τυπωμένου κυκλώματος

Λίστα με όλα τα σχόλια:
Χωρίς ψήφο ακόμα
2014-01-15 07:03
Το κύκλωμα δουλεύει και με 12V. Απλώς, θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν μεγαλύτερες αντιστάσεις για τα LED. Οι αντιστάσεις των 330Ω, θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλες, τιμής από 390 έως 470Ω.
1 από 1 το βρίσκουν χρήσιμο
2014-01-15 06:34
το κυκλωμα οπως ειναι θα μπορουσε να δουλεψει σε 12 βολτ?ευχαριστω πρωκαταβολικα
Βαθμολογία:

Παρακαλούμε κάντε κάποια πρόταση για το προϊόν :

Όνομα χρήστη:
E-mail: