Ζάρι LED

Ζάρι LED
Ζάρι LEDLED Display - Ζάρι LED
3.5 5 2 ProductΈνα ψηφιακό ζάρι μπορεί να κατασκευαστεί εύκολα συνδυάζοντας ένα μετρητή, έναν αποκωδικοποιητή και έναν ενδείκτη (display). Η έκδοση που προτείνουμε θεωρείται ένα κλασσικό κύκλωμα που προορίζεται για αρχάριους. Φτιάχνοντας το κύκλωμα του ηλεκτρονικού ζαριού, θα μπορείτε να προσδώσετε έναν "ψηφιακό τόνο" σε κλασσικά παιχνίδια με ζάρι.    

Χρησιμοποιούμαι το LM555, σε συνδεσμολογία ασταθή πολυδονητή για να παράγουμε παλμούς με συχνότητα περίπου 50Hz. Οι παλμοί οδηγούνται σε έναν δεκαδικό μετρητή 74192, ο οποίος με τη σειρά του οδηγεί έναν αποκωδικοποιητή 7447 BCD σε 7-LED.  Χρησιμοποιώντας τις εισόδους παράλληλης φόρτωσης (A, B, C και D) του 74192, καθώς και μία εξωτερική πύλη NAND (7410), αναγκάζουμε το μετρητή να μετράει κυκλικά (επαναλαμβανόμενα) από το 1 έως το 6. Αυτό επιτυγχάνεται με την παράλληλη φόρτωση του αριθμού 1 (0001 σε BCD) κάθε φορά που ο μετρητής φτάνει στο 7 (0111). Η μετασταθής κατάσταση 7 διαρκεί απειροελάχιστο χρόνο και δεν απεικονίζεται στον ενδείκτη. Ο μετρητής μετράει καθόσον λαμβάνει παλμούς στην είσοδο του  από ένα μπουτόν που ενεργοποιεί ο χρήστης.  Όταν ο χρήστης ελευθερώνει το μπουτόν, η μέτρηση (καθώς και η ένδειξη του display) "παγώνει" στην τρέχουσα τιμή. 

Το κύκλωμα συμπεριφέρεται σαν ένα ηλεκτρονικό ζάρι αλλά στην πραγματικότητα η συμπεριφορά του δεν είναι ακριβώς τυχαία. Οι τιμές που προκύπτουν εξαρτώνται από το χρόνο συγκράτησης του μπουτόν. Δεδομένου όμως ότι τα ανθρώπινα αντανακλαστικά είναι αρκετά "αργά" για ένα ψηφιακό κύκλωμα, η συνολική συμπεριφορά του κυκλώματος ομοιάζει με τυχαία. 

Μπορείτε να κατασκευάσετε το κύκλωμα σε μία πλακέτα πρωτοτύπων (breadboard) αλλά σαφέστατα, η κατασκευή συναρμολογείται πολύ εύκολα αν χρησιμοποιήσετε το τυπωμένο κύκλωμα διπλής όψης που σας προτείνουμε.  Κάποια εξαρτήματα στο τυπωμένο θα πρέπει να κολληθούν και από τις δύο όψεις.

Κατασκευή: A.G

Συνημμένα

Ζάρι LED - Ηλεκτρονικό σχηματικό 

Ζάρι LED - Τυπωμένο κύκλωμα

Λίστα με όλα τα σχόλια:
Δεν υπάρχουν σχόλια προς το παρόν.
Βαθμολογία:

Παρακαλούμε κάντε κάποια πρόταση για το προϊόν :

Όνομα χρήστη:
E-mail: