Ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό με το LM317

Τροφοδοτικό με το LM317
4.125 5 8 Product


To LM317 είναι ίσως ο δημοφιλέστερος γραμμικός σταθεροποιητής τάσης για εφαρμογές χαμηλής ισχύος. Εδώ παρουσιάζουμε ένα συμπαγές τροφοδοτικό που βασίζεται στο δημοφιλή αυτό σταθεροποιητή. Το  τροφοδοτικό είναι ρυθμιζόμενο από 1.3 έως 25V και μπορεί να παρέχει ρεύμα έως και 2A όταν η τάση εισόδου του σταθεροποιητή διαφέρει λίγο σε σχέση με την τάση εξόδου. Αν η τάση εξόδου ρυθμιστεί να είναι πολύ μικρή, σε σχέση με την τάση εισόδου του σταθεροποιητή, τότε το μέγιστο ρεύμα που μπορεί να παρέχει το τροφοδοτικό μειώνεται σημαντικά. Αυτό φυσικά το μειονέκτημα υπάρχει σε όλα τα γραμμικά τροφοδοτικά.

Η διαφορά της τάσης εισόδου (στην είσοδο) του σταθεροποιητή με την τάση εξόδου (τάση του τροφοδοτικού), πολλαπλασιαζόμενη επί το καταναλισκόμενο ρεύμα ισοδυναμεί με απώλειες ισχύος που εμφανίζονται υπό μορφή θερμότητας πάνω στο σταθεροποιητή. Το γινόμενο μεγιστοποιείται όταν μεγαλώνει η διαφορά τάσης εισόδου-εξόδου. Αυτό σημαίνει ότι αν ρυθμίσουμε το τροφοδοτικό να μας παρέχει μια μικρή τάση τότε ο σταθεροποιητής θα θερμαίνεται περισσότερο, σε σχέση με την περίπτωση που καταναλώναμε το ίδιο ρεύμα σε μία μεγαλύτερη τάση. Φυσικά, αυτό σημαίνει ότι η απόδοση ισχύος (το ποσοστό επί της συνολικά καταναλισκόμενης ισχύος που αξιοποιείται από το φορτίο) αυξάνεται αυξανομένης της τάσης εξόδου.  

Παρόλο το εμφανές μειονέκτημα της μειωμένης απόδοσης, κάτω από ορισμένες συνθήκες, τα γραμμικά τροφοδοτικά συνεχίζουν να προτιμώνται έναντι των παλμοτροφοδοτικών σε ορισμένες περιπτώσεις διότι είναι απλούστερα κυκλώματα και δεν απαιτούν τη χρήση πηνίων που μπορεί να είναι σχετικά ακριβά ή δυσεύρετα.   

Αν αποφασίσετε να κατασκευάσετε το τροφοδοτικό που σας παρουσιάζουμε εδώ, σας συμβουλεύουμε να χρησιμοποιήσετε μία σχετικά μεγάλη ψύκτρα για το LM317 και έναν μετασχηματιστή με ονομαστική τάση εξόδου συγκρίσιμη με τη μέγιστη τάση εξόδου που επιθυμείτε να έχει το τροφοδοτικό.

Ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό με το LM317

Το ηλεκτρονικό σχηματικό είναι σχετικά απλό. Υπάρχει ένας μετασχηματιστής που υποβιβάζει την τάση του δικτύου ισχύος, μία γέφυρα ανόρθωσης, μερικοί πυκνωτές για εξομάλυνση και φιλτράρισμα, μία αντίσταση, ο σταθεροποιητής και δύο ποτενσιόμετρα. Με το ποτενσιόμετρο R4 επιτυγχάνεται ή ρύθμιση της τάσης εξόδου ενώ το ποτενσιόμετρο R3 παρέχει τη δυνατότητα καθορισμού μίας ανώτατης τιμής τάσης (περιορισμός τάσης - voltage limiting), για λόγους προστασίας. 

Κατασκευή τυπωμένου κυκλώματος: A.G

 

Συνημμένα

Οδηγίες κατασκευής και τυπωμένο κύκλωμα για το ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό με το LM317 

 

Λίστα με όλα τα σχόλια:
Χωρίς ψήφο ακόμα
2016-04-05 12:41
Καλησπέρα, ονομάζομαι Σπήλιος Δεδούσης και θα ήθελα την βοήθειά σας στο παρακάτω πρόβλημα.
Ασχολούμαι με τον ψηφιακό τραινομοντελισμό. Το σύστημά μου έχει έξοδο ac 16.5 v.
Η κλίμακα που ασχολούμαι είναι η Ζ που δέχεται το πολύ ac 12 v.
Πως μπορώ να κατεβάσω την τάση των 16.5 V στα 12 V πάντα σε ac; Ευχαριστώ
Βαθμολογία:

Παρακαλούμε κάντε κάποια πρόταση για το προϊόν :

Όνομα χρήστη:
E-mail: