Ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό 5A

Τροφοδοτικό 5A - Σχέδιο συναρμολόγησης


Εδώ παρουσιάζουμε ένα κλασσικό ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό που χρησιμοποιεί το σταθεροποιητή τάσης LM338. Το LM338 είναι ένας ρυθμιζόμενος γραμμικός σταθεροποιητής τάσης τριών ακροδεκτών που μπορεί να παρέχει ρεύμα έως και 5A στην περιοχή τάσεων από 1.2V μέχρι 32V.

Ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό 5A - Ηλεκτρονικό σχηματικό

Η επιθυμητή τάση εξόδου μπορεί να ρυθμιστεί από το ποτενσιόμετρο R1. Η τάση εξόδου, Vout, μπορεί να υπολογιστεί από τη σχέση Vout=1.25*(1 + R1/R2). Φυσικά, δε χρειάζεται να κάνετε κανέναν υπολογισμό. Αρκεί απλά να ενσωματώσετε ένα βολτόμετρο για να παρατηρείτε την τάση εξόδου και να τη ρυθμίζετε στην επιθυμητή τιμή. 

Αντί για το LM338 μπορείτε αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το LM138. Οι δύο σταθεροποιητές είναι αντίστοιχοι και διαφέρουν μόνο όσο προς την περιοχή θερμοκρασιών κανονικής λειτουργίας. Και οι δύο σταθεροποιητές διατίθενται σε μεταλλικό κέλυφος TO-3 και σε πλαστικό TO-220. Οι σταθεροποιητές που έχουν το πρόθεμα T αντιστοιχούν στο κέλυφος TO-220 και αυτοί με το πρόθεμα K, αντιστοιχούν στο μεταλλικό κέλυφος TO-3. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί δεν υπάρχει 1 προς 1 αντιστοιχία ανάμεσα στους ακροδέκτες των T σταθεροποιητών και των K. Γι αυτό το λόγο και προκειμένου η κατασκευή μας να μπορεί να φιλοξενήσει και τους δύο τύπους σταθεροποιητών έχουμε σχεδιάσει την πλακέτα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε ο σταθεροποιητής να συνδέεται στην πλακέτα με καλώδια και όχι απευθείας.     

Για να συναρμολογήσετε το τροφοδοτικό θα χρειαστείτε το τυπωμένο κύκλωμα που σας παρέχουμε εδώ. Θα μπορέσετε εύκολα να συναρμολογήσετε το κύκλωμα συμβουλευόμενοι το σχέδιο συναρμολόγησης.

Τέλος, μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε μία μεγάλη ψύκτρα και το τροφοδοτικό σας θα είναι έτοιμο προς χρήση. Καλή επιτυχία στην κατασκευή.

Δημοσιεύτηκε από τον: A.G

Λίστα με όλα τα σχόλια:
Δεν υπάρχουν σχόλια προς το παρόν.
Βαθμολογία:

Παρακαλούμε κάντε κάποια πρόταση για το προϊόν :

Όνομα χρήστη:
E-mail: