BLW85 FM linear - 50W

50W FM-Linear με το BLW85
50W FM-Linear με το BLW85FM-Linear 50W
3.83333 5 18 ProductΈνας γραμμικός ενισχυτής (Linear) RF (Radio Frequency) χρησιμοποιείται για να ενισχύει γραμμικά το σήμα ενός πομπού. Η έξοδος ενός RF ενισχυτή είναι ανάλογη της εισόδου του, με μεγαλύτερο όμως πλάτος. Κατ' αυτό τον τρόπο, μία κεραία ή ένα φορτίο που θα συνδεθεί στην έξοδο, θα μπορεί να οδηγηθεί με μεγαλύτερη ισχύ. Εδώ παρουσιάζουμε ένα Linear για την εμπορική μπάντα των FM (88 - 108 MHz στην Ευρώπη), που μπορεί να παρέχει έως και 50 W ισχύος στα 50 Ω. 

Ο ενισχυτής ραδιοσυχνοτήτων βασίζεται στο RF τρανζίστορ ισχύος BLW85. Το BLW85 είναι τύπου NPN και παράγεται από την ASI. Το συγκεκριμένο τρανζίστορ είναι σχεδιασμένο για να δουλεύει έως ενισχυτής ισχύος τάξης-C σε πομπούς VHF.

Ο ενισχυτής που παρουσιάζουμε εδώ λειτουργεί κι αυτός σε τάξη C και η απόδοση του είναι περίπου 60%. Σε τάξη C το τρανζίστορ άγει για λιγότερο από το μισό του κύκλου του RF σήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μη γραμμική συμπεριφορά και την παραγωγή παλμών με πλούσιο αρμονικό περιεχόμενο. Ακολουθούν όμως κάποια φίλτρα που "γραμμικοποιούν" τον ενισχυτή απορρίπτοντας τις αρμονικές. Τα φίλτρα ουσιαστικά μετατρέπουν τους παραγόμενους παλμούς σε ημίτονο και επαναφέρουν τη γραμμικότητα.  

Το Linear χρειάζεται τροφοδοσία 12-15V και κάτω από ορισμένες συνθήκες μπορεί να απορροφήσει μέγιστο ρεύμα έως και 8A. Η απολαβή ισχύος έχει μετρηθεί γύρω στα 9db (στους 108 MHz) και ο ενισχυτής παρέχει 50W στο φορτίο του αν οδηγηθεί από μια πηγή των 8-12W.   

BLW85 FM linear - Ηλεκτρονικό σχέδιο

Το κύκλωμα είναι απλό αλλά όπως με όλες τις κατασκευές RF χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη προσοχή για να συναρμολογηθεί. Χρειάζεται καλή γείωση και μία μεγάλη σχετικά ψύκτρα, πάνω στην οποία το τρανζίστορ θα πρέπει να εφαρμόζει σωστά. Όσοι έχουν κάποια σχετική πείρα με RF κυκλώματα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν κάποια δυσκολία κατά το συντονισμό. Ένας μετρητής ισχύος - γέφυρα στασίμων, φυσικά διευκολύνει πολύ το συντονισμό. Όπως πάντα, συντονίζουμε τους μεταβλητούς πυκνωτές για μέγιστη ισχύ στην έξοδο. Όταν το κύκλωμα συντονιστεί σωστά, τότε ελαχιστοποιείται το καταναλισκόμενο ρεύμα. Αυτή η ιδιότητα μας βοηθάει να συντονίσουμε ακόμη και αν δε διαθέτουμε μετρητή ισχύος (δηλαδή, συντονίζουμε για ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος).

Ο ενισχυτής είναι σχεδιασμένος για να λειτουργεί στην μπάντα των FM (88-108MHz) αλλά με κατάλληλη τροποποίηση των πηνίων θα μπορεί να δουλέψει σωστά σε συχνότητες έως και 200 MHz.   

Το πρωτότυπο έχει συναρμολογηθεί σε μία εποξική πλακέτα FR4, πάχους διηλεκτρικού 1.5mm, με διηλεκτρική σταθερά er=4.35 – 4.5. Η κάτω όψη της πλακέτας είναι εξολοκλήρου επικαλυμμένη με χαλκό και συμπεριφέρεται ως επίπεδο γείωσης που εφάπτεται με το σώμα του τρανζίστορ και την ψύκτρα. Όλα τα εξαρτήματα θα πρέπει να κολληθούν στην πάνω όψη της πλακέτας (ως να ήταν επιφανειακής στήριξης). Οι ακροδέκτες κάποιων εξαρτημάτων που συνδέονται με τη γείωση, θα πρέπει να διέλθουν μέσω οπών και να κολληθούν στο κάτω μέρος της πλακέτας (επίπεδο γείωσης) ή αν υπάρχουν διαθέσιμες λωρίδες χαλκού στην πάνω όψη για τους γειωμένους ακροδέκτες, αυτές θα πρέπει να γειωθούν με κατάλληλα περάσματα (vias).      

Δημοσιεύτηκε από τον J.L.

Κατασκευή τυπωμένου: A.G.


Πληροφορίες τυπωμένου κυκλώματος


Αποκτήστε  άμεση πρόσβαση στο τυπωμένο κύκλωμα για το FM Linear με το BLW85 κατόπιν πληρωμής ενός μικρού τέλους (εξαιρούνται χρήστες ειδικών κατηγοριών).

Λίστα με όλα τα σχόλια:
Δεν υπάρχουν σχόλια προς το παρόν.
Βαθμολογία:

Παρακαλούμε κάντε κάποια πρόταση για το προϊόν :

Όνομα χρήστη:
E-mail: