Ενισχυτής FM 50W με το BLW86

Ενισχυτής FM 50W
Ενισχυτής FM 50WΤο BLW86
4 5 3 ProductΕδώ παρουσιάζουμε έναν ενισχυτή 50W για την μπάντα των FM. Ο ενισχυτής βασίζεται στο RF τρανζίστορ ισχύος BLW86. Το BLW86 παραγόταν από τη Philips έως και το 2006. Σήμερα, το BLW86 παράγεται ακόμη από την ASI. Η ASI (Advanced Semiconductor, Inc.) κατασκευάζει μία σειρά από τρανζίστορ RF που αντικαθιστούν κλασσικά μοντέλα των θρυλικών εταιρειών Motorola, Philips και SGS Thomson. 
To BLW86 έχει σχεδιαστεί για εφαρμογές σε ενισχυτές τάξης-C, στα VHF, για συχνότητες έως και τους 175 MHz. Παρόλο που το BLW86 βρίσκεται στην παραγωγή εδώ και αρκετά χρόνια, δεν υπάρχουν πολλές βιβλιογραφικές αναφορές σχετικά με πρακτικές εφαρμογές με το συγκεκριμένο τρανζίστορ. Μία από τις ελάχιστες αναφορές που υπάρχουν είναι το φυλλάδιο πληροφοριών AN98031 που εκδόθηκε από τη Philips Semiconductors, το Μάρτιο του 1998. Σε αυτό το φυλλάδιο περιγράφεται η κατασκευή ενός γραμμικού ενισχυτή ισχύος 300W για τα FM που βασίζεται σε δύο τρανζίστορ BLV25 σε διάταξη push-pull. Για την οδήγηση του συγκεκριμένου ενισχυτή, στο ίδιο φυλλάδιο, προτείνεται ένα κύκλωμα οδήγησης που χρησιμοποιεί το BLW86. Η αναφορά για αυτό το κύκλωμα βρίσκεται στη σελίδα  21 του φυλλαδίου AN98031.

Ο προτεινόμενος ενισχυτής χρησιμοποιεί το BLW86 και μπορεί να αποδώσει έως και 50W σε φορτίο 50Ω. Έχει σχεδιαστεί για την μπάντα των FM (88-108MHz) και για να αποδώσει πλήρη ισχύ στην έξοδο, απαιτείται οδήγηση γύρω στα 5W. Το πλήρες σχηματικό, καθώς και το τυπωμένο κύκλωμα, παρουσιάζονται αμέσως παρακάτω:

Ενισχυτής FM 50W - Το ηλεκτρονικό κύκλωμα

Η απαιτούμενη τάση τροφοδοσίας είναι 28V και η κατανάλωση ρεύματος προσεγγίζει τα 3Α, για πλήρη ισχύ εξόδου. Η απολαβή ισχύος κυμαίνεται από 10-13db, εντός της μπάντας των FM, και η απόδοση του ενισχυτή αγγίζει το 70%.

Το πρωτότυπο (που προτείνεται από τη Philips), χρησιμοποιεί μία εποξική πλακέτα (FR4), με διηλεκτρική σταθερά er=4.5. Το πάχος του διηλεκτρικού είναι 1/16 ίντσες (1.58 χιλιοστά). Η μία όψη του τυπωμένου είναι καλυμμένη εξ' ολοκλήρου με χαλκό και χρησιμοποιείται ως επίπεδο γείωσης. Η όψη αυτή βρίσκεται σε άμεση επαφή με το σώμα του τρανζίστορ και την ψύκτρα. Στην άλλη όψη υπάρχουν τυπωμένες γραμμές μικροταινίας (microstrip lines) και σε αυτή την όψη κολλιούνται τα εξαρτήματα. Μερικές γραμμές στην όψη των εξαρτημάτων είναι γειωμένες και συνδέονται με βίδες ή αγωγούς (vias) με το επίπεδο γείωσης.  


Συνημμένα

Το τυπωμένο κύκλωμα και ο οδηγός τοποθέτησης των εξαρτημάτων
Η λίστα των υλικών

Λίστα με όλα τα σχόλια:
Δεν υπάρχουν σχόλια προς το παρόν.
Βαθμολογία:

Παρακαλούμε κάντε κάποια πρόταση για το προϊόν :

Όνομα χρήστη:
E-mail: