Στερεοφωνικός προενισχυτής RIAA

phono_preamplifier
3.66667 5 6 Product


Στο παρελθόν, οι περισσότεροι ενισχυτές διέθεταν είσοδο RIAA για πικάπ. Στους σύγχρονους ενισχυτές, η αντίστοιχη είσοδος δεν υπάρχει, διότι γενικώς έχουμε πάψει να ασχολούμαστε με δίσκους βινυλίου.  

Υπάρχουν όμως αρκετοί φίλοι του βινυλίου ακόμη και σήμερα και αρέσκονται να απολαμβάνουν τον χαρακτηριστικό αναλογικό ήχο του πικάπ. Φυσικά, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ότι δεν μπορούν να βρουν ενισχυτή με είσοδο για πικάπ. Το κύκλωμα που παρουσιάζουμε εδώ μπορεί να δώσει τη λύση διότι μπορεί να μετατρέψει οποιαδήποτε στερεοφωνική είσοδο τύπου Line ή CD σε στερεοφωνική είσοδο για πικάπ βινυλίου. Υπάρχουν αντίστοιχες διατάξεις (συσκευές) έτοιμες και στο εμπόριο, αλλά μπορείτε γενικώς να φτιάξετε τη δική σας συσκευή με μικρό κόστος και με εφάμιλλη ποιότητα.

Πως δουλεύει το κύκλωμα

Το κύκλωμα είναι ένας προενισχυτής RIAA. Δηλαδή , μπορεί να δεχθεί το σήμα (την έξοδο) από μία μαγνητική ή κεραμική κεφαλή πικάπ, και να το μετατρέψει σε σήμα τύπου Line. Βασίζεται στον τελεστικό ενισχυτή NE5532 που είναι ένας στερεοφωνικός ενισχυτής που έχει σχεδιαστεί ειδικά για εφαρμογές ήχου υψηλής πιστότητας. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κι άλλοι τελεστικοί ενισχυτές όπως οι LM833 και TL82, οι οποίοι είναι συμβατοί με το NE5532 τόσο σε επίπεδο ακροδεκτών αλλά και σε επίπεδο ποιότητας.

Phono preamplifier schematic
Ηλεκτρονικό σχηματικό του στερεοφωνικού προενισχυτή RIAA

Ένας προενισχυτής RIAA, εκτός από προενίσχυση, προσφέρει και κατάλληλη ισοστάθμιση σύμφωνα με την στάνταρτ απόκριση RIAA που χρησιμοποιείται στους δίσκους βινυλίου. Η ισοστάθμιση είναι ουσιαστικά ένα ειδικό φιλτράρισμα. Ειδικότερα, η ισοστάθμιση RIAA είναι είναι ένα ειδικό φιλτράρισμα διέλευσης χαμηλών συχνοτήτων, σύμφωνα με μία ειδική καμπύλη συχνοτικής απόκρισης που έχει σημεία θλάσης στις συχνότητες 2122Hz, 500Hz και 50Hz. Η κατασκευή ενός προενισχυτή RIAA δεν είναι γενικώς πολύ δύσκολη αλλά το κύκλωμα είναι κάπως πιο περίπλοκο σε σχέση με έναν απλό προενισχυτή ευθύγραμμης (flat) απόκρισης.  

Εκτός από τα εξαρτήματα R1, R2, R3, R4, R5, C3, C4, C5 και C6, όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα υλοποιούν ένα στερεοφωνικό φίλτρο. Το συγκεκριμένο φίλτρο έχει σχεδιαστεί να προσομοιώνει σχεδόν απόλυτα την ιδανική καμπύλη RIAA. Τα εξαρτήματα R1, R2, R3, R4, R5, C3, C4, C5 και C6, χρησιμοποιούνται γενικά για να πολώνουν σωστά το κύκλωμα το οποίο λειτουργεί με μία μόνο τάση τροφοδοσίας (8-20V), σε αντίθεση με τα περισσότερα κυκλώματα που φτιάχνονται με τελεστικούς ενισχυτές και που απαιτούν διπλή (συμμετρική) τροφοδοσία. Οι πυκνωτές C2, C1 και C15, C14 χρησιμοποιούνται για να μπλοκάρουν το DC στις εισόδους και τις εξόδους, αντίστοιχα. 


Κατασκευή

Για την κατασκευή θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το τυπωμένο κύκλωμα που παρέχουμε παρακάτω. Θα πρέπει να κολλήσετε όλα τα εξαρτήματα πάνω στην πλακέτα, σύμφωνα με τον οδηγό συναρμολόγησης. Η κατασκευή δεν παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσκολία, αλλά θα πρέπει να προσέξετε μία λεπτομέρεια: Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε εξαρτήματα υψηλής ποιότητας και χαμηλής ανοχής, διότι σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστεί διαφορά στην απόκριση του δεξιού (R) από το αριστερό (L) κανάλι του ήχου.

Στο πρωτότυπο χρησιμοποιούμε αντιστάσεις ανοχής 1% του 1/4W και πυκνωτές χαμηλής τάσης με ανοχή 5%. Από τον κανόνα εξαιρούνται οι πυκνωτές C13, C3, C4, C5 και C6 που μπορούν να είναι χαμηλότερης ποιότητας και να παρουσιάζουν υψηλότερη ανοχή, δεδομένου ότι δεν χρησιμοποιούνται στο φίλτρο παρά μόνο ως πυκνωτές απόζευξης.   

Το κύκλωμα θα πρέπει να τροφοδοτηθεί με τάση από 8V έως 20V. Η προτεινόμενη τάση όμως είναι τα 15V και γενικώς θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα σταθεροποιημένο τροφοδοτικό. Η κατανάλωση ρεύματος δεν υπερβαίνει τα 35mA, στα 15V.


Χρήση του προενισχυτή RIAA

Για να χρησιμοποιήσετε τον προενισχυτή, απλώς συνδέστε τις εξόδους του πικάπ στις εισόδους του προενισχυτή. Έπειτα, συνδέστε τις εξόδους του προενισχυτή με την στερεοφωνική είσοδο τύπου Line, CD ή Tuner, του τελικού ενισχυτή. Συνδέστε την τροφοδοσία και απολαύστε τον ήχο του βινυλίου από το πικάπ σας!


Συννημένα

 Τυπωμένο κύκλωμα του προενισχυτή RIAA και οδηγίες συναρμολόγησης

Λίστα με όλα τα σχόλια:
Δεν υπάρχουν σχόλια προς το παρόν.
Βαθμολογία:

Παρακαλούμε κάντε κάποια πρόταση για το προϊόν :

Όνομα χρήστη:
E-mail: