Καμπάνα LED

chrismas_bell
chrismas_bellchristmas_bell_1_smchristmas_bell_2_smchristmas_bell_3_sm
5 5 2 ProductΕδώ παρουσιάζουμε ένα κύκλωμα με LED που μπορεί χρησιμοποιηθεί για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του σπιτιού, του γραφείου ή του αυτοκινήτου σας. Πρόκειται για μία ηλεκτρονική "καμπάνα" που ταλαντεύεται ρυθμικά. Η κατασκευή αποτελείται από 77 LED και δουλεύει με τροφοδοσία 12V, οπότε μπορεί να τροφοδοτηθεί εύκολα από την μπαταρία του αυτοκινήτου.

Το ηλεκτρονικό κύκλωμα της "Καμπάνας LED" βασίζεται στο δημοφιλή χρονιστή 555. Με το ολοκληρωμένο 555 φτιάχνουμε έναν ασταθή πολυδονητή που είναι στην πραγματικότητα ένας ταλαντωτής. Η συχνότητα του ταλαντωτή είναι γύρω στο 1Hz και ο κύκλος λειτουργίας (duty cycle) του ταλαντωτή είναι περίπου ίσος με 50%. Αυτό σημαίνει, ότι στην έξοδο του ταλαντωτή έχουμε "λογικό 0" για μισό δευτερόλεπτο και "λογικό 1" για ακόμη μισό δευτερόλεπτο, στη διάρκεια κάθε περιόδου ταλάντωσης (1sec).

Τα LED είναι συνδεδεμένα με την έξοδο του ταλαντωτή και κάποια από αυτά ανάβουν με "λογικό 0" και κάποια άλλα με "λογικό 1". Έτσι δημιουργείται το περίγραμμα δύο καμπανών που ανάβουν εναλλάξ και δίνουν την αίσθηση της μίας καμπάνας που κινείται πέρα-δώθε.

Η κατασκευή μπορεί να συναρμολογηθεί στην κατάλληλη πλακέτα που παρέχουμε παρακάτω και η συναρμολόγηση θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες την εικόνας 1. 

Οδηγός συναρμολόγησης της χριστουγεννιάτικης καμπάνας
Εικόνα 1. Οδηγός συναρμολόγησης της πλακέτας της "Καμπάνας LED"

Χρησιμοποιούμε τυπικά "στρογγυλά" LED των 5mm. Τα 66 από αυτά είναι κίτρινου χρώματος. Επιπλέον χρησιμοποιούμε 3 πράσινα LED, τα D11, D12, D13 και 8 κόκκινα LED, τα D42, D43, D44, D45, D74, D75, D76, και D77. Η μεταβλητή αντίσταση R9, χρησιμοποιείται για τη μικρομετρική ρύθμιση της συχνότητας του ταλαντωτή και ουσιαστικά ρυθμίζει την ταχύτητα ταλάντωσης της καμπάνας.   

Όλα τα εξαρτήματα τοποθετούνται στην μία όψη της πλακέτας και οι κολλήσεις γίνονται στην άλλη όψη (την όψη του χαλκού). Επίσης, στην πλακέτα θα πρέπει να κολληθούν και κάποια γεφυρώματα. Τα γεφυρώματα είναι στο σύνολο τους εφτά (7) και στον οδηγό συναρμολόγησης της εικόνας 1 σημειώνονται με γαλάζιες γραμμές. Τα γεφυρώματα φτιάχνονται με λεπτό χάλκινο σύρμα που μπορείτε να εξοικονομήσετε από κάποιο λεπτό μονόκλωνο καλώδιο. 

Αν παρατηρήσετε το σχηματικό, θα διαπιστώσετε ότι δεν αναβοσβήνουν όλα τα LED αλλά κάποια από αυτά τροφοδοτούνται μόνιμα και ανάβουν συνεχώς. Όλα είναι μέρος του σχεδίου, προκειμένου να παρασταθεί το κινούμενο σχέδιο της καμπάνας που ταλαντεύεται. Στο πρωτότυπο χρησιμοποιούμε κίτρινα, κόκκινα και πράσινα LED αλλά γενικώς, εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε άλλα χρώματα. Πρέπει πάντως να προσέξετε κατά την επιλογή των LED έτσι ώστε όλα να είναι σχεδόν το ίδιο φωτεινά.   

 

Συνημμένα:

Το ηλεκτρονικό σχηματικό της καμπάνας LED

Το τυπωμένο κύκλωμα της καμπάνας LED 

Λίστα με όλα τα σχόλια:
Δεν υπάρχουν σχόλια προς το παρόν.
Βαθμολογία:

Παρακαλούμε κάντε κάποια πρόταση για το προϊόν :

Όνομα χρήστη:
E-mail: