Ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό 3A

power_supply-1_25v_3a
power_supply-1_25v_3apower_supply-1-25v-3a
3.59999 5 20 ProductΕδώ σας δίνουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να φτιάξετε ένα ρυθμιζόμενο, σταθεροποιημένο τροφοδοτικό, το οποίο βασίζεται στο LM317T. Ένα επιπλέον τρανζίστορ PNP χρησιμοποιείται για να βελτιώσει τις επιδόσεις του ρεύματος. Η μονάδα είναι σε θέση να παρέχει έως και 3A και η τάση εξόδου είναι ρυθμιζόμενη μεταξύ 1.2 -25V.

Το κύκλωμα είναι εξαιρετικά απλό και έχει αποδειχθεί αξιόπιστο. Ωστόσο, δεν υπάρχει βαθμίδα προστασίας από βραχυκύκλωμα, ούτε βαθμίδα για περιορισμό ρεύματος. Μόνο το LM317T είναι εσωτερικά προστατευμένο.

1-25V adjustable power supply
Το ηλεκτρονικό σχέδιο του τροφοδοτικού

Το κύκλωμα είναι ένας γραμμικός μετατροπέας από AC σε DC, ο οποίος απορροφά ενέργεια από ένα συμβατικό μετασχηματιστή (δεν συμπεριλαμβάνεται στο σχηματικό) και τη μετατρέπει σε DC. Η  μέγιστη AC τάση στην είσοδο είναι περίπου 28V RMS, και δεν πρέπει να υπερβείτε αυτή την τιμή. Στην ιδανική περίπτωση, ένας μετασχηματιστής με τάση 24V στο δευτερεύον και δυνατότητα παροχής ρεύματος 3-4Α, θα είναι επαρκής.

Τόσο το τρανζίστορ, όσο και ο σταθεροποιητής LM317, θα πρέπει να τοποθετηθούν επάνω σε μια αρκετά μεγάλη ψύκτρα. Όπως σε κάθε γραμμικό σταθεροποιητή, έτσι κι εδώ, θα έχετε μικρότερες απώλειες ισχύος και καλύτερη ενεργειακή απόδοση, ελαχιστοποιώντας τη διαφορά τάσης μεταξύ εισόδου και εξόδου.

Οδηγός συναρμολόγησης του τροφοδοτικού

Πως να συναρμολογήσετε το τροφοδοτικό στην πλακέτα

Αν βιδώσετε το τρανζίστορ και το LM317 κατευθείαν πάνω στην ψύκτρα, δε θα μπορείτε στη συνέχεια να βιδώσετε την ψύκτρα κατευθείαν σε γειωμένο σασί ή κουτί και αυτό διότι η μεταλλική επιφάνεια του κελύφους του τρανζίστορ και του LM317 είναι συνδεμένη με το συλλέκτη και την έξοδο τάσης (out), αντίστοιχα.

Για να μπορείτε να βιδώσετε την ψύκτρα σε γειωμένο κουτί η σασί, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική μόνωση (θερμοαγώγιμη μεμβράνη για ψύκτρες), έτσι ώστε το κέλυφος του τρανζίστορ και του σταθεροποιητή να μην έρχεται σε ηλεκτρικά αγώγιμη επαφή με την ψύκτρα. Πάντως, αν φροντίσετε ώστε η ψύκτρα να μην έρχεται σε αγώγιμη επαφή με τη γείωση, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μόνωση για τα κελύφη του τρανζίστορ και του LM317.  

Στο πρωτότυπο χρησιμοποιούμε το BD240. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το BD244, BD282, BDX54 ή οποιοδήποτε άλλο ισοδύναμο. Στην πλακέτα υπάρχουν δύο διαφορετικές θέσεις για το τρανζίστορ, διότι υπάρχει διαφορά στην αρίθμηση των ακροδεκτών από τύπο σε τύπο τρανζίστορ. Έτσι, αναλόγως με το τρανζίστορ που θα επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει να επιλέξετε και την κατάλληλη υποδοχή για να το τοποθετήσετε. Για να σιγουρευτείτε για την αρίθμηση των ακροδεκτών, ελέγξτε το φυλλάδιο πληροφοριών του τρανζίστορ.

Συνημμένα

Το τυπωμένο κύκλωμα του ρυθμιζόμενου τροφοδοτικού

Λίστα με όλα τα σχόλια:
Δεν υπάρχουν σχόλια προς το παρόν.
Βαθμολογία:

Παρακαλούμε κάντε κάποια πρόταση για το προϊόν :

Όνομα χρήστη:
E-mail: