Προενισχυτής RIAA

turntable_1969213466


Τα περισσότερα pick-up διαθέτουν μια μαγνητοδυναμική κεφαλή που αποδίδει μόλις μερικά mV. Το σήμα της κεφαλής χρειάζεται διόρθωση όσον αφορά την απόκριση συχνότητας σύμφωνα με ένα πρότυπο που λέγεται RIAA (Recording Industry Association of America). Ο προενισχυτής RIAA που προτείνουμε εδώ βασίζεται σε τελεστικούς ενισχυτές, είναι υψηλής ποιότητας και συγχρόνως απαιτεί μία και μόνο τάση τροφοδοσίας.

Από τότε που οι δίσκοι βινυλίου παραμερίστηκαν λόγω της "ψηφιακής" επανάστασης, οι μοντέρνοι προενισχυτές, ενισχυτές, ακόμη και κονσόλες ήχου δεν διαθέτουν εισόδους για πικάπ. Τα πικάπ όμως και το βινύλιο έχουν φανατικούς οπαδούς και παραμένουν δημοφιλή στους φίλους και λάτρεις της μουσικής ακόμη και σήμερα.

Αν λοιπόν θέλετε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε το άκουσμα των παλιών σας δίσκων βινυλίου στο παραδοσιακό σας πικάπ, τότε θα πρέπει είτε να προμηθευτείτε είτε να κατασκευάσετε κάποιον προενισχυτή phono για πικάπ (γνωστός και ως προενισχυτής RIAA).

Για να αναπαράγουμε τους δίσκους βινυλίου από ένα κλασσικό pick-up που διαθέτει μια τυπική μαγνητοδυναμική κεφαλή, θα πρέπει να εφαρμόζουμε αποέμφαση (αποκοπή υψηλών), για να ισοσταθμιστεί η προέμφαση (ενίσχυση υψηλών) που έχει λάβει χώρα κατά τη διάρκεια της εγγραφής. Η διαδικασία της προέμφασης – αποέμφασης είναι αναγκαία προκειμένου να μειωθεί ο θόρυβος στις υψηλές συχνότητες που προκύπτει από μηχανικές ανωμαλίες στην επιφάνεια του δίσκου. Η αποέμφαση ισοδυναμεί με ενίσχυση των χαμηλών συχνοτήτων κι αυτό σημαίνει ότι ο προενισχυτής RIAA είναι πολύ ευαίσθητος σε παράσιτα και άλλου είδους θορύβους χαμηλής συχνότητας, ακόμα και από το θόρυβο των 50 ή 60Hz που προέρχεται από το δημόσιο δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να λάβουμε υπ' όψιν μας κατά την τοποθέτηση της κατασκευής σε κουτί την γείωση και την θωράκιση έναντι ηλεκτρομαγνητικών παρασίτων πάσης φύσεως.

Προενισχυτής RIAA
Το κύκλωμα του προενισχυτή RIAA

Το κύκλωμα του προενισχυτή RIAA είναι πολύ απλό. Περιλαμβάνει έναν πολύ χαμηλού θορύβου διπλό τελεστικό τον ΝΕ5532. Η απόκριση του κυκλώματος εξαρτάται από τις αντιστάσεις R4, R5, τους πυκνωτές C5, C6 (ή τις R12, R13 και τους C13, C14) για το άλλο κανάλι κι έχει ρυθμιστεί για την όσο το δυνατόν μικρότερη απόκλιση από την καμπύλη RIAA.

Η σύνθετη αντίσταση του κυκλώματος στην είσοδο είναι 47ΚΩ και το κέρδος τάσης είναι περίπου 35dΒ στα 1.000Hz, χαρακτηριστικά που απαιτούνται για το σήμα μιας τυποποιημένης μαγνητοδυναμικής κεφαλή pick-up προκειμένου να μπορεί να ενισχυθεί και να καταστεί ικανό να τροφοδοτήσει με μερικές εκατοντάδες mV το κύκλωμα εισόδου στάθμης γραμμής (είσοδος line) μίας κονσόλας ήχου, ενός ενισχυτή ή της κάρτας ήχου ενός υπολογιστή.

Οι αντιστάσεις R2 και R3 και R10, R11 πολώνουν τις μη αναστρέφουσες εισόδους των τελεστικών στο μέσο της τάσης τροφοδοσίας, έτσι ώστε το κύκλωμα να μπορεί να λειτουργεί με μία και μόνο τάση τροφοδοσίας. Η απαιτούμενη τάση τροφοδοσίας από 12 έως και 30V, εντός των προδιαγραφών του τελεστικού. Η όσο το δυνατό μεγαλύτερη τάση τροφοδοσίας εξασφαλίζει μεγαλύτερη δυναμική περιοχή και καλύτερη γραμμικότητα.

 

Λίστα με όλα τα σχόλια:
Δεν υπάρχουν σχόλια προς το παρόν.
Βαθμολογία:

Παρακαλούμε κάντε κάποια πρόταση για το προϊόν :

Όνομα χρήστη:
E-mail: