Χρονοδιακόπτης κλιμακοστασίου

Κύκλωμα χρονοδιακόπτη κλιμακοστασίου
Κύκλωμα χρονοδιακόπτη κλιμακοστασίουΑυτοσχέδιος χρονοδιακόπτης κλιμακοστασίου
4 5 2 ProductΚάντε κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση... 

Εδώ περιγράφουμε ένα απλό κύκλωμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χρονοδιακόπτης κλιμακοστασίου για αυτόματο σβήσιμο φώτων. Το κύκλωμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή όπου απαιτείται η απενεργοποίηση μίας συσκευής μετά από κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα λειτουργίας. Ένας χρονοδιακόπτης κλιμακοστασίου είναι γνωστός και ως "χρονοδιακόπτης μίας βολής". 

Το κύκλωμα του χρονοδιακόπτη κλιμακοστασίου περιλαμβάνει έναν ηλεκτρονόμο (ρελέ) που είναι υπό κανονικές συνθήκες απενεργοποιημένος. Ο ηλεκτρονόμος ενεργοποιείται κατόπιν στιγμιαίας πίεσης του μπουτόν S1 και παραμένει ενεργός για χρονικό διάστημα 1.1*(R1+R2)*C1 δευτερόλεπτα. Με την πάροδο αυτού το χρονικού διαστήματος, ο ηλεκτρονόμος επιστρέφει στην κανονική του κατάσταση (off).  Ο χρόνος που το ρελέ παραμένει ενεργοποιημένο μπορεί να ρυθμιστεί από το ποτενσιόμετρο R2. Με τον C1 ίσο με 100μF, η R2 μπορεί να παρέχει ρύθμιση στα όρια 1 με 100 δευτερόλεπτα.

Το κύκλωμα βασίζεται στον περίφημο χρονιστή 555 που εδώ χρησιμοποιείται σε συνδεσμολογία μονοσταθούς πολυδονητή. Μόλις ο ηλεκτρονόμος ενεργοποιηθεί, δεν υπάρχει τρόπος να επανέλθει (απενεργοποιηθεί) αν ξαναπατηθεί το πλήκτρο S1. Για να απενεργοποιηθεί το ρελέ θα πρέπει να παρέλθει ο προκαθορισμένος χρόνος λειτουργίας. 

Λίστα με όλα τα σχόλια:
Δεν υπάρχουν σχόλια προς το παρόν.
Βαθμολογία:

Παρακαλούμε κάντε κάποια πρόταση για το προϊόν :

Όνομα χρήστη:
E-mail: