Πομπός FM / Broadband

Πομπός FM / Broadband
Πομπός FM / Broadband Broadband FM ExciterΕδώ παρουσιάζουμε ένα κύκλωμα πομπού FM χαμηλής ισχύος. Το κύριο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου πομπού είναι η υψηλή φασματική καθαρότητα. Οι αρμονικές και οι παρασιτικές εκπομπές είναι τουλάχιστο 40db ασθενέστερες της φέρουσας κι αυτό επιτυγχάνεται από το διπλό φίλτρο αρμονικών που υπάρχει στην έξοδο του κυκλώματος. Επιπλέον, ο πομπός που παρουσιάζουμε εδώ είναι τύπου broadband και δεν απαιτεί κανένα συντονισμό, εκτός βέβαια από το κύκλωμα ρύθμισης της συχνότητας του ταλαντωτή. 

Χρησιμοποιούμε κάποια παλιά και κλασσικά εξαρτήματα αλλά το κύκλωμα έχει μετρηθεί και η απόδοση του είναι εξαιρετική. Δεν υπάρχουν κυκλώματα συντονισμού διότι ο πομπός είναι τύπου broadband (ευρείας ζώνης). Το μόνο που χρειάζεται για να "βγει" το κύκλωμα στον αέρα είναι μία τάση τροφοδοσίας και η ρύθμιση της συχνότητας εκπομπής.

Η ρύθμιση της συχνότητας εκπομπής γίνεται με μεταβολή της τάσης πόλωσης σε δύο διόδους μεταβλητής χωρητικότητας (varicap) που υπάρχουν στο κύκλωμα συντονισμού του ταλαντωτή. Με τη χρήση διόδων varicap,  έχουμε φτιάξει έναν ταλαντωτή τύπου V.C.O βασισμένο σε τοπολογία Colpitts. Το σήμα του ταλαντωτή ενισχύεται από δύο βαθμίδες με τρανζίστορ και οδηγείται σε ένα διπλό φίλτρο αρμονικών. Χρησιμοποιώντας το τρανζίστορ 2N4427 στην έξοδο, ο πομπός αποδίδει περίπου 250mW στα 50 Ω.  

Ο πομπός διαθέτει μία είσοδο για την τάση συντονισμού και μία έξοδο σήματος αμέσως μετά τον ταλαντωτή. Αυτές προορίζονται για σύνδεση με P.L.L. Το κύκλωμα είχε πρωτοκατασκευαστεί ειδικά για το P.L.L. LMX2306 της National Semiconductors που όμως τώρα δε διατίθεται πλέον στην αγορά. Ωστόσο, θα δουλέψει εξίσου καλά και με οποιοδήποτε άλλο P.L.L χωρίς ενδεχομένως να χρειαστεί αλλαγή στο χαμηλοπερατό φίλτρο που υπάρχει στην είσοδο της τάσης συντονισμού ή στον εξασθενητή (στην έξοδο σήματος μετά τον ταλαντωτή). 

Το κύκλωμα είναι σχετικά απλό και μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα κλασσικό του είδους του. Αν διαθέτετε κάποια σχετική εμπειρία σε RF κυκλώματα, δε θα δυσκολευτείτε καθόλου να το κατασκευάσετε. Αν επίσης έχετε πρόσβαση σε κάποιον αναλυτή φάσματος, θα μπορέσετε να κάνετε και μερικές βελτιστοποιήσεις (κυρίως μικρορυθμίσεις στα πηνία του φίλτρου) για να προσεγγίσετε την "τελειότητα".   

Για μονοφωνική εκπομπή, ο πομπός μπορεί να διαμορφωθεί με εφαρμογή του σήματος διαμόρφωσης απευθείας πάνω στις varicap συντονισμού μέσω μίας αντίστασης και ενός πυκνωτή (φίλτρο RC) όπως διακρίνεται στο σχέδιο. Για εκπομπή Stereo (αν συνδέσετε τον πομπό στην έξοδο μίας γεννήτριας FM stereo) ενδεχομένως να χρειαστούν κάποιες αλλαγές όπως η χρήση μίας ξεχωριστής varicap για τη διαμόρφωση και η παράλειψη του χαμηλοπερατού φίλτρου RC.  

Σχεδίαση - Κατασκευή: A.G


Συνημμένα

Το ηλεκτρονικό σχηματικό του πομπού FM

 

Λίστα με όλα τα σχόλια:
Δεν υπάρχουν σχόλια προς το παρόν.
Βαθμολογία:

Παρακαλούμε κάντε κάποια πρόταση για το προϊόν :

Όνομα χρήστη:
E-mail: