Ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό 20A

Τροφοδοτικό ισχύος
2.7619 5 21 Product


Το κύκλωμα που παρουσιάζουμε εδώ μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σχετικά χαμηλού κόστους ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό υψηλής ισχύος. Το κύκλωμα μπορεί να παρέχει έως και 20A στο φορτίο και βασίζεται στον ρυθμιζόμενο γραμμικό σταθεροποιητή τάσης LM338. To LΜ338 μπορεί να παρέχει ρεύμα έως και 5A στην περιοχή τάσεων 1.2V με 32V. Στο κύκλωμα μας χρησιμοποιούμαι τέσσερις σταθεροποιητές LM338 και επιτυγχάνουμε ένα μέγιστο ρεύμα εξόδου 4 x 5 = 20A. Το ηλεκτρονικό σχέδιο φαίνεται αρκετά απλό και υλοποιείται εύκολα με χρήση καλωδίων, χωρίς απαραίτητα να χρειαστεί κάποιο τυπωμένο κύκλωμα. Λόγω της υψηλής ισχύος, γενικώς αναμένεται να υπάρχουν και αυξημένες θερμικές απώλειες. Επομένως, οι σταθεροποιητές θα πρέπει να βιδωθούν πάνω σε μία μεγάλη ψύκτρα και ενδεχομένως να χρειαστεί και  ένας ανεμιστήρας για ψύξη με βεβιασμένη ροή αέρα.  

20A Power Supply Electronic Schematic

Στο πρωτότυπο που έχουμε κατασκευάσει, έχουμε στερεώσει τους σταθεροποιητές πάνω σε μία μεγάλη ψύκτρα, χρησιμοποιούμε ανεμιστήρα και έχουμε πραγματοποιήσει όλες τις συνδέσεις με στελέχη καλωδίων σχετικά μεγάλης διατομής (2.5mm και άνω). Οι αντιστάσεις έχουν κολληθεί κατευθείαν πάνω στους σταθεροποιητές και όλα τα επιμέρους εξαρτήματα έχουν συναρμολογηθεί εντός ενός μεταλλικού κουτιού.

Η τάση εξόδου μπορεί να ρυθμιστεί μέσω του ποτενσιομέτρου R6. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι οι απώλειες ισχύος σε θερμότητα είναι σχετικά αυξημένες, ιδίως αν ρυθμίσετε την τάση εξόδου σε σχετικά χαμηλή τιμή.  Αυτό συμβαίνει διότι οι απώλειες ισχύος σε κάθε γραμμικό σταθεροποιητή τάσης είναι ανάλογες της διαφοράς της τάσης εισόδου μείον την τάση εξόδου επί το καταναλισκόμενο ρεύμα. Αν η διαφορά της τάσης εισόδου του σταθεροποιητή με την τάση εξόδου του είναι μεγάλη, θα είναι αυξημένες και οι απώλειες ισχύος. Ο μόνο τρόπος για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες είναι το τροφοδοτικό να λειτουργεί επί το πλείστο στη μέγιστη τάση εξόδου του ή να χρησιμοποιηθεί μετασχηματιστής με ονομαστική τάση δευτερεύοντος πλησίον της επιθυμητής τάσης εξόδου.        

Λίστα με όλα τα σχόλια:
Δεν υπάρχουν σχόλια προς το παρόν.
Βαθμολογία:

Παρακαλούμε κάντε κάποια πρόταση για το προϊόν :

Όνομα χρήστη:
E-mail: