Αυτόματα φώτα γκαράζ

Θέση στάθμευσης
Θέση στάθμευσηςΑυτοματισμός φωτισμού χώρου στάθμευσης
4 5 2 ProductΔουλεύω έως αργά το βράδυ και είναι σκοτάδι όταν επιστρέφω στο σπίτι. Φυσικά, συνήθως δεν βρίσκεται κανένας εκεί για να με υποδεχτεί και να ανάψει τα φώτα  Έτσι, συνήθιζα να αφήνω αναμμένα τα φώτα του γκαράζ όλη τη μέρα για να μη χάνω χρόνο αναζητώντας τους διακόπτες το βράδυ. Αφού πλήρωσα μερικούς «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού, αποφάσισα ότι αυτή η κατάσταση δεν έπρεπε να συνεχιστεί και θέλησα να κατασκευάσω ένα κύκλωμα που θα άναβε αυτόματα τα φώτα του γκαράζ ή της αυλόπορτας κατά την άφιξη μου στο σπίτι. (Το 1980 που έφτιαξα το κύκλωμα δεν υπήρχαν αντίστοιχες λύσεις στο εμπόριο.)

Χρησιμοποίησα το δημοφιλή χρονιστή 555 σε συνδεσμολογία μονοσταθή πολυδονητή για να οπλίζει έναν ηλεκτρονόμο (ρελέ) και να ανάβει τα φώτα για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα κατά την άφιξη μου στο σπίτι. Η διέγερση του κυκλώματος (που έχει ως αποτέλεσμα το άναμμα των φώτων) επέλεξα να γίνεται από τα φώτα του αυτοκινήτου μου, την ώρα που πλησιάζω στο γκαράζ.

Κύκλωμα για αυτόματα φώτα γκαράζ

Ως αισθητήρες φωτός χρησιμοποίησα δύο ζεύγη φωτο-αντιστάσεων. Οι φωτοαντιστάσεις που επέλεξα να χρησιμοποιήσω παρουσιάζουν αντίσταση της τάξης του MΩ στο σκοτάδι και μερικών εκατοντάδων Ωμ κατά την έκθεση τους στο φως που επιτρέπει τη διέλευση του ρεύματος από την πηγή στο κύκλωμα. Ο συνδυασμός R-C που χρησιμοποιώ δημιουργεί έναν παλμό διάρκειας περίπου 2 λεπτών που οπλίζει έναν ηλεκτρονόμο και ανάβει τα φώτα για τον ίδιο χρόνο (δύο λεπτά). Αυτός ο χρόνος είναι αρκετός για να παρκάρω και να μπω στο σπίτι.  

Για να λειτουργεί σωστά το κύκλωμα, οι φωτοαντιστάσεις PC3 και PC4 πρέπει να τοποθετηθούν σε κατάλληλο σημείο που φωτίζεται από τα φώτα του αυτοκινήτου μου όταν πλησιάζω στο χώρο στάθμευσης. Τότε, ο αυτοματισμός ενεργοποιείται και τα φώτα του γκαράζ ανάβουν για δύο λεπτά. Έπειτα, αφού παρέλθουν τα δύο λεπτά, σβήνουν αυτόματα.

Πρόβλεψα επίσης να συμπεριλάβω και ένα διακόπτη (μπουτόν) στο κύκλωμα, τον οποίο τοποθετώ στο εσωτερικό του σπιτιού, για την αντίστροφη περίπτωση που επιθυμώ να βγω από το σπίτι και να κατευθυνθώ προς το χώρο στάθμευσης το βράδυ. Πατώντας το διακόπτη τα φώτα ενεργοποιούνται και σβήνουν αυτόματα μετά από δύο λεπτά. 

Αντιμετώπισα ένα πρόβλημα, σχετικά με τον ήλιο! Το κύκλωμα μου θα έπρεπε να ενεργοποιείται από το φως μόνο το βράδυ και όχι τη μέρα. Το πρόβλημα λύθηκε χρησιμοποιώντας ένα ακόμη ζεύγος φωτοαντιστάσεων (PC1 και PC2) που τοποθετούνται σε κάποιο σημείο που εκτίθεται στο ηλιακό φως (αλλά όχι στα φώτα του αυτοκινήτου το βράδυ). Όσο αυτές φωτίζονται, ο αυτοματισμός δεν ενεργοποιείται. Η ευαισθησία των αισθητήρων (φωτοαντιστάσεων) καθορίζεται από τις αντιστάσεις R1 και R2 που ενδέχεται να χρειαστεί να τροποποιηθούν αναλόγως του τύπου των φωτοαντιστάσεων.

Η κατασκευή μου δουλεύει εδώ και μερικές δεκαετίες χωρίς προβλήματα και είναι ίσως μία από τις πιο διαχρονικές μου κατασκευές. Τόσο διαχρονική, όσο σχεδόν και το 555! Χρειάστηκε απλώς να αντικαταστήσω μερικές φορές τις φωτοαντιστάσεις που χάλασαν από τον ήλιο και τον ηλεκτρονόμο. Τώρα έχω βγει στη σύνταξη και δε γυρίζω πλέον αργά το βράδυ σπίτι αλλά ο αυτοματισμός συνεχίζει να δουλεύει για τα παιδιά και τα εγγόνια…

David S.

Λίστα με όλα τα σχόλια:
Δεν υπάρχουν σχόλια προς το παρόν.
Βαθμολογία:

Παρακαλούμε κάντε κάποια πρόταση για το προϊόν :

Όνομα χρήστη:
E-mail: