Ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό 22A

power_supply_22a_1
power_supply_22a_1power_supply_22a_2power_supply_22a_4
3.5 5 4 Product


Εδώ σας δίνουμε τις πληροφορίες για να φτιάξετε ένα ρυθμιζόμενο - σταθεροποιημένο τροφοδοτικό, που βασίζεται στο LM317T. Δύο επιπλέον PNP τρανζίστορ χρησιμοποιούνται για να μπορεί το τροφοδοτικό να παρέχει ρεύμα εξόδου έως και 22Α. Το LM317 χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητής τάσης ενώ τα τρανζίστορ ως ενισχυτές ρεύματος. Το τροφοδοτικό είναι ρυθμιζόμενο όσον αφορά την τάση και η περιοχή ρύθμισης είναι από 1.2V εως και 24V, συνεχόμενα μέσω ποτενσιομέτρου. Το τροφοδοτικό μπορεί να τροφοδοτήσει φορτία που καταναλώνουν έως και 22Α.

Στο ηλεκτρονικό σχηματικό του τροφοδοτικού που παρουσιάζεται παρακάτω, δεν περιλαμβάνεται ο μετασχηματιστής. Εννοείται όμως ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε έναν κατάλληλο μετασχηματιστή που να μπορεί να παρέχει ρεύμα έως 25Α κατά προτίμηση και η ονομαστική του τάση θα πρέπει να είναι από 22 έως 28V. Το δευτερεύον του μετασχηματιστή συνδέεται στην είσοδο AC input. Το πρωτεύον συνδέεται φυσικά στο δημόσιο δίκτυο παροχής ενέργειας.

Το κύκλωμα του τροφοδοτικού 22Α
Το κύκλωμα του τροφοδοτικού 22Α

Το κύκλωμα είναι πολυ απλό κι έχει αποδειχθεί αξιόπιστο. Όμως, δεν διαθέτει προστασία από βραχυκύκλωμα αλλά ούτε και δυνατότητα για περιορισμό ρεύματος. Μόνο το LM317T έχει κάποιες εργοστασιακές προστασίες όπως θερμικό shutdown πάνω από τους 125οC.

Ρυθμιζόμενο τροφοδοτικό 22Α
Το τροφοδοτικό 22Α

To πρωτότυπο κατασκευάστηκε σε ένα μεταλλικό κουτί από ένα παλιό τροφοδοτικό. Το μέγεθος του κουτιού ήταν ακριβώς ότι χρειαζόταν για να χωρέσουν όλα μαζί τα εξαρτήματα του τροφοδοτικού αλλά συγχρόνως έχει κι αρκετό χώρο για την  απαραίτητη ψύξη των υλικών.

22Α ΔΕΝ είναι λίγα!! Χρειάζεται αρκετή ψύξη για να επιτευχθεί αυτό το ρεύμα σε ένα γραμμικό τροφοδοτικό. Γι υτό το λόγο χρησιμοποιούμε δύο μεγάλες ψύκτρες στο πίσω μέρος του κουτιού για να διατηρούμε τα τρανζίστορ ισχύος "δροσερά". Επίσης, χρησιμοποιούμε ανεμιστήρες για επιπρόσθετη ψύξη. Στην ψύκτρα πρέπει επίσης να προσαρμοστεί και η γέφυρα ανόρθωσης. Οι ανεμιστήρες ενεργοποιούνται από έναν απλό διακόπτη που έχει τοποθετηθεί στο κουτί. Οι ανεμιστήρες δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούνται πάντοτε αλλά είναι απαραίτητοι όταν ο χρήστης απαιτεί  μεγάλη ασφάλεια κι αξιοπιστία σε πολύωρη χρήση με αυξημένο ρεύμα στο φορτίο.

 

Τα τρανζίστορ ισχύος
Τα τρανζίστορ τοποθετούνται σε ψύκτρα

Η μονάδα έχει αρκετό βάρος λόγω κυρίως του μετασχηματιστή και των ψυκτρών. Ένα χερούλι στο κουτί κρίνεται απαραίτητο για να διευκολύνει τη μεταφορά. Σίγουρα όμως δεν πρόκειται για ένα φορητό τροφοδοτικό! Θα το χαρακτηρίζαμε ως ένα "τέρας" που προορίζεται για εργαστηριακό πάγκο. Αξίζει πάντως να επισημάνουμε ότι σε σχέση με άλλα γραμμικά τροφοδοτικά της ίδιας κλάσεως, το δικό μας είναι αρκετά μικρό κι "ελαφρύ".

Το κουτί που χρησιμοποιήσαμε έχει χώρο για το χερούλι. Χρησιμοποιήσαμε λοιπόν ένα κομμάτι "τσέρκι" κομμένο στο επιθυμητό μήκος και με 3 στρώσεις θερμοσυστελλόμενο μακαρόνι, μαζί με 2 αραιού πάσου μεγάλες βίδες φτιάξαμε και στερεώσαμε το χερούλι.

 

Η λαβή του κουτιού
Η αυτοσχέδια λαβή

Το κουτί μας ήταν σχετικά παλιό και ταλαιπωρημένο, ευτυχώς όμως αρκετά γερό. Βέβαια μ' ένα καλό βαψιματάκι θα μπορούσε να γίνει πολύ καλύτερο. Αν όμως συμφωνείτε με τη ρήση ότι δεν μετράει τόσο η εμφάνιση όσο απεναντίας ο "εσωτερικός κόσμος", τότε "αφήστε" το βάψιμο γι αργότερα!

Η κατασκευή μας βασίστηκε σε ένα κύκλωμα τροφοδοτικού 3Α που έχει δημοσιευτεί παλαιότερα στην ιστοσελίδα μας κι αποτελεί ουσιαστικά μία σημαντικά βελτιωμένη έκδοση του προηγούμενου σχεδίου των 3Α. Οπότε, περισσότερες λεπτομέρειες για τη λειτουργία του κυκλώματος μπορούν να αναζητηθούν στη σελίδα του αρχικού μοντέλου.

Για το τροφοδοτικό των 22Α δεν χρησιμοποιήσαμε πλακέτα αλλά στηρίξαμε τα εξαρτήματα στο κουτί και κάναμε τις συνδέσεις με χοντρά καλώδια που μπορούν να αντέξουν τα υψηλά ρεύματα. Αν εσείς θέλετε να δώσετε μία πιο επαγγελματική αίσθηση στον "εσωτερικό κόσμο" του τροφοδοτικού σας, μπορείτε να φτιάξετε τη δικιά σας πλακέτα  αλλά θα πρέπει να προσέξετε να έχει γραμμές αρκετά μεγάλου πλάτους για να αντέχουν τα υψηλά ρεύματα. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε την πλακέτα του αρχικού μοντέλου, αν την ενισχύσετε λιγάκι με λίγο σύρμα από κατάλληλο καλώδιο.

Κατασκευή - παρουσίαση:

Αλέξανδρος Π.

 

Λίστα με όλα τα σχόλια:
Δεν υπάρχουν σχόλια προς το παρόν.
Βαθμολογία:

Παρακαλούμε κάντε κάποια πρόταση για το προϊόν :

Όνομα χρήστη:
E-mail: